Print si cersetor de Mark Twain Recenzie

Buna tuturor!
Mai  de mult, intr-un maraton, am recitit o opera clasica scrisa de Mark Twain si anume Print si cersetor. Principalul motiv pentru care am recitit-o a fost faptul ca era despre Londra si printii Londrei. Mereu am iubit Marea Britanie, deci voi iubi si cartile scrise de autori englezi sau care sunt despre oras. Print si cersetor este o lectura usoara si foarte emotionanta. Unele pasaje ma lasau cu ochii in lacrimi chiar si dupa a doua citire.

Autor Mark Twain
Traducator Mirella Acsente
Editura:  Corint junior
Nr. pagini: 188 pagini 

Descrierea facuta de editura

Există anumite cărţi inegalabile, esenţiale, care fac parte din zestrea noastră naţională. Generaţiile se succed, cu obiceiuri, educaţie, modă diferite, ordinea socială se schimbă, viaţa aduce elemente noi, dar numitorul comun al eternităţii noastre îl reprezintă şi aceste nepreţuite cărţi.
Acest roman al scriitorului american Mark Twain (1835-1910) se înscrie, alături de Aventurile lui Tom Sawyer şi Aventurile lui Huckleberry Finn, printre cele mai citite cărţi ale copilăriei.
Pornind de la motivul schimbului de identitate, Mark Twain construieşte povestea celor doi copii pe conflictul dintre esenţa şi aparenţa, dintre ceea ce suntem cu adevărat şi ceea ce părem a fi. Iată de ce Prinţ şi cerşetor rămâne oricând o lectură captivantă şi incitantă pentru tinerii de toate vârstele.

Parerea mea

Actiunea incepe prin prezentarea unui eveniment important din istoria Angliei, nasterea printului Edward. In acelasi timp este prezentata si nasterea mizerabila a lui Tom Canty, nascut in Curtea Gunoaielor. Paragrafele in care se prezinta viata lui Tom sunt de-a dreptul emotionante, toate chinurile la care este supus un copil, batai, infometare si cersit. Impreuna cu cele doua surori si mama sa, este nevoit sa suporte tratamentul nemilos al tatalui sau si a bunicii sale. Cu ajutorul preotului invata sa citeasca si sa scrie, invata manierele si devine fascinat de viata regilor. Intr-o zi ajunge la curtea imparatiei, unde este bruscat de servitorii tanarului rege. Vazand acestea, Edward il ocroteste pe Tom, luandu-l intr-o camera pentru a vorbi intre 4 ochi. Intamplarea face ca cei doi sa fie identici, numai hainele deosebindu-i, acest lucuru facandu-l pe rege sa schimbe hainele intre ei. Dupa ce Tom isi spune povestea, un slujitor intra si il da afara pe Edward, care era imbracat in straiele rupte. Astfel Tom devine rege, iar Edward va trebui sa suporte viata de taran a lui Tom. Aventurile prin care trec amandoi sunt povetite pe parcursul cartii, aratand chinurile prin care trece Edward in lupta de a arata ca este adevaratul rege, dar si luxul in care va trai Tom.

Puncte tari

Puncte slabe

O recomand, sau nu?

Da, deoarece este o lectura usoara, placuta si universala. Autor cunoscut, stil frumos si actiune bine-structurata. Dupa cum am spus si mai sus, ii ofer 4 stelute.

Etichete: , , , , , ,