Vampirul din Ropraz de Jacques Chessex Recenzie

Buna tuturor!
De ceva timp am plasat o mica comanda pe Libris pentru a-mi lua volumul 11 din Croncile Wardstone. Pentru a ajunge la 30 de lei, am pus in cos si aceasta carte. Descrierea m-a fascinat, era clasata ca fiind horror, deja imi placea cum suna. Este o carte destul de micuta, se citeste foarte repede si a venit insotita de un semn de carte.



Produs publicat in 2008 de ArtData aparitiei: Mai 2008Format: 130x200Tip coperta: BrosataNumar pagini: 96

Cateva date despre autor

Chessex sa născut în 1934 în Payerne. Din 1951 până în 1953, a studiat la Colegiul St-Michel din Fribourg, înainte de a face studii de literatură în Lausanne. În 1953, a fondat recenzia literară Pays du Lac din Pully. În 1956, tatăl lui Chessex sa sinucis, făcând o impresie de durată asupra lui. A absolvit studiile în 1960.

În 1963, Chessex a primit premiul Schiller pentru La Tête ouverte. În anul următor, a co-fondat recenzia literară Écriture din Lausanne. Din 1969, a deținut o poziție de profesor de literatură franceză la Gymnase de la Cité din Lausanne.

În 1972, a primit premiul Alpes-Jura. În anul următor, a obținut premiul Goncourt pentru romanul L'Ogre. A fost tradusă de Martin Sokolinsky și publicată în 1975 sub titlul "Dragostea Tatălui" și reeditată în 2012 sub titlul "The Tyrant". În 1992, a obținut Premiul Mallarmé pentru poezie pentru Les Aveugles du seul respect, precum și Marele Premiu al Fundației Vaudoise pour la création artistique. În 1999, a fost distins cu Grand Prix de la langue française, iar grantul de poezie Goncourt pentru Allegria.

În 2007, a fost distins cu Marele Premiu Jean Giono pentru întreaga sa activitate.

Una dintre cele mai vechi cărți ale lui Chessex, "Un evreu trebuie să moară", publicată în 2008, sa concentrat asupra morții comerciantului de bovine, Arthur Bloch, din 1942, care a fost ucis de naziștii elvețieni în orașul natal Payerne din Chessex. Romanul, ca și alții în catalogul său din spate, nu a fost primit cu căldură în Elveția. O piesă adaptată din romanul său din 1967, Mărturisirea părintelui Burg a avut premiera cu o seară înainte de moartea sa.

Chessex a suferit un atac de cord și sa prăbușit în timpul unei discuții publice din Yverdon-les-Bains din 9 octombrie 2009 despre o piesă Confesiunea părintelui Burg și despre sprijinul lui pentru Polanski Roman (care a fost arestat în septembrie 2009 de poliția elvețiană din cauza lui pentru a accepta un premiu pe durata vieții la Festivalul de Film de la Zurich). [1] Proprietatea sa literară este arhivată în Arhivele Literaturii Elvețiene din Berna.

Descrierea facuta de editura

In aceste sate pierdute, o fata tanara este o stea care atata nebunia.” in 1903, la Ropraz, in Haut-Jorat din cantonul Vaud, fiica judecatorului de pace moare la douazeci de ani din cauza meningitei. intr-o dimineata, cineva gaseste capacul sicriului ei ridicat, iar corpul feciorelnic al Rosei profanat. Groaza. Satele vecine sunt inspaimantate, superstitiile dau navala, obsesia vampirilor ii cuprinde pe toti, incat se urmaresc intre ei in plina iarna. Apoi alte profanari. Trebuia gasit totusi un vinovat. Acesta va fi Favez, un tanar retardat, cu ochii rosii, acuzat de zoofilie. Condamnat, inchis, supus unui tratament psihiatric, i se pierde urma in 1915. Dar exista o banuiala...
Pornind de la un fapt real, Jacques Chessex scrie romanul fascinatiei criminale. Cine stie mai bine ca el sa descrie „jegul primar”, singuratatea, fantasmele oamenilor, vina unei epoci?

Parerea mea

M-am lasat "fraierita" de o coperta frumoasa si de o descriere buna. Am avut alt fel de asteptari de la ea, insa nu a fost vorba despre vampiri, doar oameni cu probleme mintale. Au fost pasaje prea explicite, care dupa parerea mea nu isi aveau locul. Am vazut pe Libris acum niste pareri proaste, in timp ce pe Elefant este cotata cu 5 stelute. Nu stiu ce fel de persoane ar fi acordat asa nota. Poate e vina mea si nu pot intelege mesajul ascuns, fiind chiar inspirata din fapte reale, un alt lucru care m-a facut sa o cumpar. In opinia mea, ar trebui sa fie pus un mic avertisment, a nu fi citita de copiii sub 16 ani! 

Puncte tari

Puncte slabe

O recomand, sau nu

NU. NU. NU. Fiind copil, aceasta carte nu a fost deloc, dar deloc potrivita. Nu am inteles nimic. Nu ma intelege gresit, a fost inspirata din fapte reale, am mai citit carti de genul, dar asta mi se pare extrem de proasta. Ii ofer o steluta, si da, regret ca am citit-o. Imi vreau acea ora inapoi.


Etichete: , , , , ,